Eric Veth

Eind jaren ‘50 mocht ik als 11-jarige bij een kennis van mijn ouders in de donkere kamer meekijken en zag daar op magische wijze een beeld op papier ontstaan. Ik was meteen verkocht en kreeg na maanden zeuren een gebruikte Yashica 6×6 camera van mijn grootvader. Daarmee werd de naaste omgeving vastgelegd maar vooral ook de kat, wat veel onscherpe plaatjes opleverde.
De films werden door de kennis ontwikkeld en de enkele scherpe foto’s ook door hem afgedrukt.
Weer een paar maanden later had ik een oude vergrotingskoker met tijdklok en (af en toe) een donkere kamer in een diepe kast.
Dit resulteerde in 1969 in een reclame fotostudio op de Keizersgracht in Amsterdam. Vanaf 1972 ben ik de reclame en PR gaan verzorgen in het watersportbedrijf van mijn broer. In 1989 – bijna 10 jaar getrouwd met Frauke – verhuisden we van Amsterdam naar een boerderij in Drenthe waar we een kunsthandel (19e / 20e eeuw) en restauratieatelier voor schilderijen begonnen. (Zolang het maar plaatjes zijn…)
Eind 2018 besloten we het rustiger aan te gaan doen en zijn we op zoek gegaan naar een woning dichtbij- of in een stad, en zo belandden we in december 2019 in Enschede, waar we ons inmiddels goed thuis voelen.

Hier heb ik mijn oude liefde, de fotografie, weer serieus opgepakt en zijn we beiden lid geworden van de Fotoclub Twente.
Een specifiek thema heb ik niet. Eigenlijk ben ik een alleseter, zolang het onderwerp boeit, het licht mooi is, of het lijnenspel een interessante compositie oplevert. Een bekende schrijver zei ooit dat hij over een baksteen een goed boek kon schrijven. Ik denk dat je van een baksteen zelfs een goede foto kan maken.

Het boeiendste aan de fotografie is eigenlijk dat iedere foto uniek is. Dat geldt vooral voor de reportage fotografie. Een seconde eerder of later en je hebt een heel ander beeld. Het bewegende onderwerp is verplaatst, het licht is anders of je kiest een iets ander standpunt. Meestal maak ik dan ook 3 tot 5 foto’s, om daar de in mijn ogen beste uit te kiezen.

Verder ben graag bezig met het vastleggen van het stadsgebeuren en dan zowel het leven daarin als ook de veranderingen die plaatsvinden, zoals afbraak en nieuwbouw of reportages van evenementen. In principe vluchtige zaken.
Of het een momentopname op straat is of een gebouw betreft dat nog tientallen jaren blijft staan…, eens is het er niet meer en daarom waard om vastgelegd te worden. Een Foto maakt het zichtbaar, ook voor de generatie(s) na ons.