De Smeden en vakmensen

Michel Kortman

In 2015 heb ik deze Goudsmid Galerie Nouverture opgericht om het goud en zilversmeden voor meer mensen toegankelijk te maken.

Ik houd ervan om mooie dingen te maken. Vanuit het materiaal komt de uitdaging om dit te veranderen in iets moois. Naast het maken van sieraden, houd ik me als zilversmid ook graag bezig met groter werk, zoals theepotten, koffiekannen en bestek.

Na een HBO-opleiding als chemisch laborant , heb ik in 1987 de vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven succesvol afgerond met diploma’s voor zilversmeden, goudsmeden en voor juwelier. Vervolgens werkte ik als goud- en zilversmid en reperateur van grootzilver (toenmalig Hooijkaas en Zilverstad)  in mijn eigen atelier in Schoonhoven en later in Lonneker. Ik heb in de loop der jaren veel ervaring opgedaan met het maken en reparenen van grote, meestal zilveren voorwerpen. Zo heb ik o.a. het zilveren klokhuis voor het jeugdprogramma ’ t Klokhuis’ gemaakt en voor een kerk diverse kandelaars en een doopvont.

Elk jaar neem ik deel aan de Zilverdag in Schoonhoven, waar ik workshops verzorg en ieder jaar het sieraad mag maken voor de winnaar van de wedstrijd zilversmeden.

Mensen met eigen ideeën of ontwerpen zijn bij mij welkom, zowel voor sieraden als voor grotere objecten. Het is een mooie ervaring om een idee samen met de klant uit te kristalliseren in metaal en te laten uitgroeien tot iets moois.

Sara Bandosz

Ik ben Sara Bandosz (Krasnystaw, 1990) en sinds oktober 2015 ben ik in de leer én werkzaam bij Nouverture. De kans om in de galerij te werken, kwam praktisch uit de lucht vallen. Sindsdien heb ik bij Galerie Nouverture een basiscursus edelsmeden gevolgd en men zag mijn potentie als creatieveling en ontwerper. Zodoende ben ik gaan experimenteren met het edelsmeden. Eerst met onedele metalen zoals messing en alpaca, maar uiteindelijk heb ik mij gewaagd aan zilver en goud. Het brengt mij voldoening om met mijn handen bezig te zijn en mooie dingen te maken.

Eind 2014 ben ik afgestudeerd aan het Saxion als video-editor. Leuk, maar mijn passie lag ergens anders. Ik heb mij altijd al met creatieve dingen bezig gehouden; van breien tot tekenen en van klussen tot haken... en nu heb ik mij dan aan het edelsmeden gewaagd. Heerlijk ontspannend en ontzettend leuk.

In de toekomst wil ik als ZZP'er aan de slag te gaan, maar voor nu richt ik mij op het leren van technieken en het uitbreiden van mijn netwerk. Uit mijn omgeving komen alleen maar positieve geluiden aangaande mijn werk en dat is ook zeker een fijne boost om vooral lekker door te gaan met dit mooie vak!

Jeannette Knoops

Al zo lang ik me kan herinneren ben ik een verzamelaar van voorwerpen waar de meeste mensen aan voorbij zullen lopen, maar op mij een aantrekkingskracht blijken te hebben. De verschillende eigenschappen inspireren mij om daar iets nieuws van te creëren. Het is een uitdaging om uit te vinden hoe iets is opgebouwd en als het dan lukt het geheim te ontrafelen  geeft dat veel voldoening.

Zo begon ook mijn passie voor sieraden. Altijd kijk ik naar wat mensen dragen aan ringen, kettingen of broches. Ik ben direct benieuw hoe zoiets gemaakt is en waarvan. Zelf vind ik het fantastisch om een sieraad te maken en het dan ook te dragen, nieuwsgierig naar reacties van anderen.

Hoewel ik na het voortgezet onderwijs voor een studie van medisch analiste koos en dus niet mijn hart volgde, bleef het toch kriebelen. Dus volgde ik verscheidene creatieve cursussen waaronder glasfusing en uiteindelijk edelsmeden.

Door mijn werk te exposeren merkte ik dat het enorm stimulerend werkt als mensen je werk waarderen. Het gaf mij steeds meer zelfvertrouwen en motiveerde mij om door te gaan.

Toen ik Michel Kortman ontmoette en hij mij aanbood om in zijn galerie te komen werken, samen met de andere smeden, hoefde ik niet lang na te denken. Ik hoop dat we elkaar kunnen inspireren en zo onze creativiteit kunnen ontwikkelen.

Cecila Altink

Ik ben Cecila Altink en edelsmeden is mijn passie. Het vraagt vakmanschap en creativiteit wat een mooie combinatie is.

In 1991 heb ik mijn goudsmid diploma behaald aan de vakschool in Amsterdam waarna ik als zelfstandige sieraden sieraden ontworpen heb. Omdat mijn andere beroep als welzijnswerker meer aandacht vroeg heb een lange tussenperiode het edelsmeden aan de kant gezet, tot een jaar terug. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en ik heb mijn oude passie toch weer opgepakt!

 

Ilse Jongenelen

Na een lange tijd iets heel anders te hebben gedaan kwam ik op een keuzemoment in mijn leven.

Doorgaan of de sprong in het diepe wagen.

Ik heb gekozen voor het laatste en begon aan de opleiding voor Edelsmid.

Deze heb ik gevolgd bij de Academie voor Edelsmeden bij Ben van Helden te Zeist.

Daarna kwam ik relatief snel bij Galerie Nouverture in Enschede terecht, wat een mooie kans is om smeden en expositie van mijn sieraden te combineren.

Al mijn creativiteit en energie kan ik kwijt in het vak edelsmeden.

Een blijvende herinnering te vervaardigen van Zilver, Goud of Titanium voor iemand blijft een geweldige uitdaging. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, kijken naar vormen, materiaal en luisteren naar de mensen zijn de belangrijkste ingrediënten daarvoor.

Het is een bijzonder vak met ontelbare mogelijkheden om voor mensen een uniek sieraad te maken.

Bea van Glabbeek

Hallo  bezoekers van deze site.

Mijn naam is  Bea van Glabbeek.

Gedurende 43 jaar was ik werkzaam in het basisonderwijs. Na iets eerder met pensioen te zijn gegaan, heb ik mijn hobby opgepakt bij Galerie Nouverture. Daar kreeg ik de kans een leer-werkplek te huren en zo kon ik mijn creativiteit uitoefenen.

Dat doe ik nu alweer 2 jaar met veel plezier. De sieraden die ik maak zijn gedeeltelijk geïnspireerd op de natuur. Zoals een Ginkgoblad of bloemmotieven.

Maar ook strakke eigentijdse belijningen vind ik mooi om te maken, al dan niet met edelstenen.