Exposities

Exposities

Goudsmid Galerie Nouverture biedt beginnende kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren. Nouverture heeft  ruime openingstijden en bevindt zich in hartje Enschede.
Nouverture biedt u, onder voorwaarden, 2 maanden de tijd om uw werk te exposeren.
Voor informatie kunt u contact met ons opnemen via e-mail of telefonisch (tabblad ‘contact’).

Expositie Jan Dijkstra 17 oktober 2020

Jan Dijkstra

In de zoektocht naar mezelf is het maken van kunst een steeds belangrijkere plaats in gaan nemen. Het weergeven en begrijpen van de wereld om me heen loopt parallel met mijn persoonlijke ontwikkeling. In ieder werk ben ik op zoek naar de essentie van dat wat ik afbeeld. Net zoals ik ook zoekende ben naar mijn eigen essentie. Ieder werk is een verlengstuk van mezelf.

Het licht dat op een voorwerp valt is bepalend voor de kleur, tonaliteit en gevoelswaarde. De vertaalslag die gemaakt moet worden om van een drie dimensionaal voorwerp naar een twee dimensionale afbeelding te komen vind ik fascinerend. Hoe creëer ik de illusie van drie dimensies? Vormen die verdwijnen in de achtergrond? Denk ik dat ik zie of zie ik wat ik zie? Het samenspel tussen oog en hand is als een symfonie. Alles komt samen.

In mijn atelier voel ik me thuis. Daar spreken de taal van het beeld, de verbeelding en de werkelijkheid allemaal samen in stilte.

Expositie Marga janmaat 22 Februari om 16.00 uur

Marga Janmaat

Welkom op de Galerie Nouverture pagina van Marga Janmaat Creatieve Fotografie en Beeldende Kunst.

Sinds 2012 fotografeer ik actief in Enschede en omgeving. Met liefde en aandacht voor het detail maak ik foto’s van verschillende onderwerpen.

Onderwerpen die mij aanspreken zijn Macro, creatief, natuur en bloemen. Ook fotografeer ik diverse kunst objecten in opdracht, zoals keramiek en glas.

Tijdens het fotograferen speel ik met licht, voorwerpen en natuur.

De foto’s die je hier ziet zijn te bestellen op diverse materialen en in verschillende maten. Ik denk graag met je mee, wat betreft omlijsting en de te gebruiken materialen om op te printen.

Ook maak ik beschilderd keramiek en raku-keramiek, waarbij ik het een uitdaging vind om onderscheidend te zijn. De keramiek in mijn portfolio is te bestellen, maar ik werk ook in opdracht.

Expositie aanvang en opening: 2 november

Irene Delnoy
Opleiding: o.a. Academie voor Kunst en Industriële vormgeving (AKI) te Enschede.
Tijdens mijn studie aan de academie heb ik voor het eerst kennis gemaakt met modeltekenen.
Van 1997 tot 2001 ben ik lid geweest van modeltekengenootschap ‘Felix’ in Hengelo. Met deze groep heb ik aan meerdere exposities deelgenomen
Bij Modeltekencollectief Enschede heb ik met verschillende materialen getekend. Daarnaast gebruik ik een kniptechniek. Hierbij knip ik de contouren van het model met een schaar uit een pagina van een tijdschrift of boek. De afbeeldingen kies ik intuïtief. Daaruit probeer ik op een speelse manier een nieuwe vorm te maken. Het model en de afbeelding vormen samen een nieuw beeld, soms abstract of surrealistisch.
<p>In mijn beroepspraktijk als hovenier houd ik me ook bezig met het ontwerpen van tuinen en vervaardigen van buitenobjecten met gebruikmaking van natuurlijke materialen. Zie www.villadahlia.nl <

Ik ben tevens kunstenaar, ik vind het fijn om mijn creatieve kwaliteiten ook in tuinen in te zetten. Op de ontwerp pagina ziet u hier enkele voorbeelden van.

U bent van harte uitgenodigd deze 2 november voor een drankje en een hapje

Riet de Caluwe

Expositie van zaterdag 3 november 2018  t/m 3 januari 2019

Riet van den Beld schilderde en exposeerde onder haar meisjes naam Riet de Caluwe.

Riet werd geboren in Deventer, volgde schilderlessen aan de Kunstacademie in Arnhem en later aan de AKI in Enschede, waar haar stijl in veranderde in abstract.

Zij maakte vele olieverf schilderijen en beeldhouwwerken, maar haar specialiteit waren toch wel de aquarellen waarbij natuur en landschappen prachtig subtiel werden weergegeven.

CALUWE BEELD
Riet de Caluwe boerderij

Louise van Eenennaam (afgesloten expositie)

Expositie beëindigt op 1 oktober 2018

Louise van Eenennaam (1956) schildert sinds 2002 met het Oosters penseel. Dit omvat het Chinees Penseelschilderen en de Japanse variant Sumi-e.

Men onderscheidt bij het Chinees Penseelschilderen twee stijlen: de Gong bi-stijl, de schildering is fijn gestileerd en de Xieyi-stijl wat het “schilderen van een idee” betekent. Deze laatste stijl spreekt haar het meeste aan. Zenmonniken namen de Xieyi –stijl mee naar Japan. Hier wordt de techniek Sumi-e genoemd. Men simplificeert het onderwerp en bereikt schoonheid met een minimum aan streken. In Sumi-e zien we de tradities van het Boeddhisme en Taoïsme samenkomen.  Het is een spirituele gebeurtenis, die alles te maken heeft met concentratie en contemplatie. De natuur speelt een grote rol.

De materialen zijn een inktstaaf en inktsteen, om zelf de zwarte inkt te maken en verder de penselen en het rijstpapier. Doorgaans wordt bij Sumi-e alleen in zwart en alle afgeleide tinten grijs geschilderd.

 

Louise volgde in 2003 en 2004 workshops bij Sumi-e kunstenaar Titus de Jong uit Wageningen.

In 2005 heeft ze in Vancouver bij mw. Poon-Kuen Chow, een gerenommeerd kunstenares met internationale erkenning, de eerste beginselen van het Chinese penseelschilderen mogen leren.

2006 was ze in China en heeft les gehad van Zhang Jun, een kunstenaar met 30 jaar ervaring.

Mw. Mei Aoi Chow uit Rotterdam leerde haar de beginselen van de Chinese kalligrafie.

In 2009 heeft ze in Groot-Brittannië  les gehad van Jane Evans, schrijfster van het boek: Chinees Penseelschilderen.

In 2010 volgde zij bij Liankiu Zhang een workshop Chinees penseelschilderen in Montreal.

In 2012 Een Zenretraite met Bamboeworkshop bij Beppe Signoritti , Zen-monnik uit Italië.

In 2013 Workshops bij de Chinese Brush Painters Society in Groot-Brittannië. Bij Eric Ng kwam het Chinese landschap aan bod,

bij Shuhua Jin schilderen volgens de Shanghaischool, tenslotte waren bij Li Jia mensfiguren het onderwerp .

In 2014 kreeg ze les op de Chinese Academy of Art in Hangzhou, China. Waar zij ook een certificaat heeft behaald.

In 2018 volgde zij bij de beroemde Chinese kunstenaar Qu Lei Lei in Groot-Brittannië  een meerdaagse workshop Bloemen en insekten.

 

Louise is lid van de Chinese Brush Painters Society in Groot-Brittannië.

Zij werkt vanuit haar Atelier MeiMei-Art in Oldenzaal

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Pioenroos, rood. China 2014 kalligrafie van leraar
amaryllis 2015 bewerkt

Afgesloten expositie Bert Posthuma

Deze expositie is succesvol beeindigt op  op 31-5-2018

Bert Posthuma, op zoek naar verandering

k ben geboren in 1950, al ruim 40 jaar getrouwd. We hebben samen twee kinderen en vier kleinkinderen.

Ik heb 45 jaar met veel plezier in het onderwijs gewerk op diverse basisscholen in Enschede

(Ribbelt, Laares, Velve-Lindenhof en Boekelo / Usselo).

Leerkracht was toch wel mijn core-business. Het is echter een beroep waarbij je veel tijd besteedt aan je werk: van hobby’s kwam niet veel van.

Bij mijn pensionering in 2015 heb ik een van mijn hobby’s weer opgepakt: tekenen en schilderen.

Ik ben bij mijn werk altijd gewend om gedetailleerd te werken. Ik heb gekozen met aquarelverf als materiaal te schilderen om zodoende gedwongen te worden sneller en met minder details te schilderen. Toch werk ik a-typisch, vanwege mijn drang naar detail. Ik ben lessen gaan volgen bij Betty Kloosterman in Eibergen.

Ik heb bij een volgend onderwerp steeds een nieuwe doelstelling gekozen om te bereiken.

Eerst koos ik ervoor te ontdekken hoe de val van het licht in een bos was.

Daarna heb ik gezocht naar verschillende kleuren groen in een landschap.

Ook wilde ik een een portret schilderen dat ook echt een mens voorstelde van vlees en bloed.

Daarna heb ik me toegelegd op beweging, vooral bij vogels.

Expositie Begint op de culturele zondag 25 Maart vanaf 14.oo uur

Bert Postuma berken
Bert Postuma meisje
Bert Postuma eisvogel

Afgesloten expositie Hella van Honschooten

Deze expositie is succesvol afgesloten op 20-03-2018

Muziek in beweging
Hella van Honschooten (Amsterdam, 1951) heeft haar beide passies weten samen te brengen; tekenen en muziek. Tijdens optredens en concerten kun je haar vaak met een tekenblokje in de weer zien. “De muziek beweegt en die dynamiek probeer ik in mijn werk tot uiting te laten komen” aldus de kunstenares. “Het is echter niet altijd mogelijk om tijdens een concert dicht bij het podium te komen. Dan neem ik mijn toevlucht tot de camera en werk dat thuis verder uit”
Het werk van Hella van Honschooten is tot eind januari tijdens openingstijden te bezichtigen. Voor verdere informatie, kijk op delihella.blogspot.com.

Hella van Honschooten
Hella van Honschooten
Hella van Honschooten

Foto impressie van de expositie